facebook
Przepis na sernik który zawsze się udaje – skorzystaj z podanych porad, a Twoje wypieki będą udane.
‼️‼️‼️‼️
Gwarancją pysznego sernika są dobrej jakości produkty, takie jak jajka i jego bazowy składnik – twaróg.
➡️ Do pieczenia sernika zazwyczaj używamy twarogu półtłustego, który mielmy dwukrotnie. Jeżeli chcemy uzyskać efekt sernika bardzo kremowego, mieszamy twaróg półtłusty z tłustym (50/50).
➡️ Sernik nabierze lekkości, jeśli do tradycyjnego twarogu dodamy kilka łyżek serka mascarpone lub ricotty. Jeżeli zdecydujemy się na użycie ricotty, należy pamiętać, że masa będzie wtedy rzadsza, więc w finale należy ją zagęścić łyżką, np. budyniu lub kaszy manny.
➡️ Efekt puszystego i kremowego, lekko mazistego sernika uzyskamy, dodając do masy twaróg tłusty i śmietankę kremową 30% lub 36%.
➡️ Do serników na zimno stosujemy twaróg z wiaderka.
➡️ Środek sernika nie opadnie i nie pęknie po upieczeniu, jeśli upieczemy go w kąpieli wodnej i w niższej temperaturze z dłuższym czasem pieczenia. Jeżeli nie dysponujemy piekarnikiem parowym, kąpiel wodną można wykonać w następujący sposób: dolną, najgłębszą szufladę piekarnika napełniamy wodą, tortownicę szczelnie owijamy od spodu folią aluminiową razem z bokami, odkrywając jedynie wierzch. Tortownicę z ciastem serowym umieszczamy na kratce piekarnikowej na środkowym lub przedostatnim stopniu piekarnika. W kąpieli wodnej sernik pieczemy w 150°C nieco dłużej niż przy pieczeniu w wyższej temperaturze.
➡️ Sernik nie opadnie także, jeśli w trakcie miksowania twarogu dodamy jajka w całości, bez podziału na żółtka i pianę z białek.
➡️ Masa będzie zwarta i gładka, jeżeli wszystkie składniki, które dodamy do sernika, będą w temperaturze pokojowej.
➡️ Do zagęszczania masy serowej możemy z powodzeniem użyć budyniu w proszku lub kaszy manny.
➡️ Serniki pieczemy w systemie grzania góra dół, bez użycia termoobiegu.
➡️ Upieczony sernik należy studzić w uchylonym piekarniku. Nie należy nigdy wyciągać sernika z pieca zaraz po upieczeniu. Ciasto powinno „odpocząć” w ciepłym, stopniowo chłodzącym się piekarniku. Gwałtowna zaś zmiana temperatury sprawi, że sernik szybko opadnie.
➡️ Po wystudzeniu należy delikatnie zdjąć rant tortownicy. Jeśli sernik w trakcie pieczenia przywarł do boków, trzeba obkroić go bardzo cienkim i długim nożem, a dopiero potem zdjąć rant. Zazwyczaj jednak sernik kurczy się w trakcie pieczenia i nie ma problemu z jego wyjęciem.
➡️ Upieczony na ciepło sernik po całkowitym przestudzeniu należy przetrzymywać w lodówce. To gwarantuje mu dłuższą świeżość.
➡️ Okrągły sernik pięknie prezentuje się na paterze lub większym deserowym talerzu. Ciasto serwowane gościom będzie miało wtedy kształt trójkątnych kawałków, co wygląda bardzo estetycznie. Jeżeli zaś chcemy uzyskać kwadratowe, mniejsze porcje sernika, ciasto należy piec w prostokątnej formie. Sernik będzie wtedy jednak niższy.
➡️ ➡️ ➡️ ➡️ ➡️ ➡️
Podane porady pochodzą z książki „Serniki słodkie i wytrawne” autorstwa Renaty Czelny-Kawa.
Książka „Serniki słodkie i wytrawne” to „słodka” propozycja dla wszystkich, którzy cenią smak sernika. Autorka, Renata Czelny-Kawa zawarła w pozycji sprawdzone przepisy na to pyszne ciasto w wielu wariantach.
Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto. Dla autorki niniejszej książki jest to znany nam wszystkim sernik. Smak ciasta, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świąt i rodzinnych uroczystości zafascynował autorkę w dzieciństwie.
➡️ ➡️ ➡️ Książka do kupienia na stronie – http://tylkorelaks.pl/643-serniki-slodkie-i-wytrawne-9788379007172.html
➡️ ➡️ http://www.poradniki24h.pl/1034/przepis-na-sernik-ktory-zawsze-sie-udaje
‼️‼️‼️‼️
Gwarancją pysznego sernika są dobrej jakości produkty, takie jak jajka i jego bazowy składnik – twaróg.
➡️ Do pieczenia sernika zazwyczaj używamy twarogu półtłustego, który mielmy dwukrotnie. Jeżeli chcemy uzyskać efekt sernika bardzo kremowego, mieszamy twaróg półtłusty z tłustym (50/50).
➡️ Sernik nabierze lekkości, jeśli do tradycyjnego twarogu dodamy kilka łyżek serka mascarpone lub ricotty. Jeżeli zdecydujemy się na użycie ricotty, należy pamiętać, że masa będzie wtedy rzadsza, więc w finale należy ją zagęścić łyżką, np. budyniu lub kaszy manny.
➡️ Efekt puszystego i kremowego, lekko mazistego sernika uzyskamy, dodając do masy twaróg tłusty i śmietankę kremową 30% lub 36%.
➡️ Do serników na zimno stosujemy twaróg z wiaderka.
➡️ Środek sernika nie opadnie i nie pęknie po upieczeniu, jeśli upieczemy go w kąpieli wodnej i w niższej temperaturze z dłuższym czasem pieczenia. Jeżeli nie dysponujemy piekarnikiem parowym, kąpiel wodną można wykonać w następujący sposób: dolną, najgłębszą szufladę piekarnika napełniamy wodą, tortownicę szczelnie owijamy od spodu folią aluminiową razem z bokami, odkrywając jedynie wierzch. Tortownicę z ciastem serowym umieszczamy na kratce piekarnikowej na środkowym lub przedostatnim stopniu piekarnika. W kąpieli wodnej sernik pieczemy w 150°C nieco dłużej niż przy pieczeniu w wyższej temperaturze.
➡️ Sernik nie opadnie także, jeśli w trakcie miksowania twarogu dodamy jajka w całości, bez podziału na żółtka i pianę z białek.
➡️ Masa będzie zwarta i gładka, jeżeli wszystkie składniki, które dodamy do sernika, będą w temperaturze pokojowej.
➡️ Do zagęszczania masy serowej możemy z powodzeniem użyć budyniu w proszku lub kaszy manny.
➡️ Serniki pieczemy w systemie grzania góra dół, bez użycia termoobiegu.
➡️ Upieczony sernik należy studzić w uchylonym piekarniku. Nie należy nigdy wyciągać sernika z pieca zaraz po upieczeniu. Ciasto powinno „odpocząć” w ciepłym, stopniowo chłodzącym się piekarniku. Gwałtowna zaś zmiana temperatury sprawi, że sernik szybko opadnie.
➡️ Po wystudzeniu należy delikatnie zdjąć rant tortownicy. Jeśli sernik w trakcie pieczenia przywarł do boków, trzeba obkroić go bardzo cienkim i długim nożem, a dopiero potem zdjąć rant. Zazwyczaj jednak sernik kurczy się w trakcie pieczenia i nie ma problemu z jego wyjęciem.
➡️ Upieczony na ciepło sernik po całkowitym przestudzeniu należy przetrzymywać w lodówce. To gwarantuje mu dłuższą świeżość.
➡️ Okrągły sernik pięknie prezentuje się na paterze lub większym deserowym talerzu. Ciasto serwowane gościom będzie miało wtedy kształt trójkątnych kawałków, co wygląda bardzo estetycznie. Jeżeli zaś chcemy uzyskać kwadratowe, mniejsze porcje sernika, ciasto należy piec w prostokątnej formie. Sernik będzie wtedy jednak niższy.
➡️ ➡️ ➡️ ➡️ ➡️ ➡️
Podane porady pochodzą z książki „Serniki słodkie i wytrawne” autorstwa Renaty Czelny-Kawa.
Książka „Serniki słodkie i wytrawne” to „słodka” propozycja dla wszystkich, którzy cenią smak sernika. Autorka, Renata Czelny-Kawa zawarła w pozycji sprawdzone przepisy na to pyszne ciasto w wielu wariantach.
Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto. Dla autorki niniejszej książki jest to znany nam wszystkim sernik. Smak ciasta, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świąt i rodzinnych uroczystości zafascynował autorkę w dzieciństwie.
➡️ ➡️ ➡️ Książka do kupienia na stronie – http://tylkorelaks.pl/643-serniki-slodkie-i-wytrawne-9788379007172.html
➡️ ➡️ http://www.poradniki24h.pl/1034/przepis-na-sernik-ktory-zawsze-sie-udaje
2018-02-11, 21:24
facebook
Chcemy żyć długo, chcemy uniknąć chorób, chcemy być zawsze w dobrej formie.
Wszyscy chyba wiemy, co robić: trzeba prowadzić zdrowy tryb życia. Przez zdrowy tryb życia rozumiemy postępowanie według poniższych zasad:
➡️Unikanie szkodliwych używek, czyli alkoholu i palenia tytoniu.
➡️Umiarkowana praca, unikanie ciągłego przepracowania, wysypianie się, czas na codzienny wypoczynek, cotygodniowa przerwa od pracy oraz przeznaczanie czasu na wakacje.
➡️Sposób postępowania, podejmowania decyzji w codziennym życiu pozwalający unikać stresujących, nerwowych sytuacji.
➡️Znajdowanie czasu na rozrywki, spotkania towarzyskie, rozwijanie zainteresowań i czas na przyjemności.
➡️Właściwa higiena, obserwowanie swojego ciała, zalecane badania profilaktyczne.
➡️Uprawianie sportu, spacery na świeżym powietrzu, zdrowy wysiłek fizyczny dwa razy w tygodniu.
➡️Właściwa, zdrowa dieta.
http://www.prasa24h.pl/17247/jak-jesc-by-zdrowo-zyc.html
Wszyscy chyba wiemy, co robić: trzeba prowadzić zdrowy tryb życia. Przez zdrowy tryb życia rozumiemy postępowanie według poniższych zasad:
➡️Unikanie szkodliwych używek, czyli alkoholu i palenia tytoniu.
➡️Umiarkowana praca, unikanie ciągłego przepracowania, wysypianie się, czas na codzienny wypoczynek, cotygodniowa przerwa od pracy oraz przeznaczanie czasu na wakacje.
➡️Sposób postępowania, podejmowania decyzji w codziennym życiu pozwalający unikać stresujących, nerwowych sytuacji.
➡️Znajdowanie czasu na rozrywki, spotkania towarzyskie, rozwijanie zainteresowań i czas na przyjemności.
➡️Właściwa higiena, obserwowanie swojego ciała, zalecane badania profilaktyczne.
➡️Uprawianie sportu, spacery na świeżym powietrzu, zdrowy wysiłek fizyczny dwa razy w tygodniu.
➡️Właściwa, zdrowa dieta.
http://www.prasa24h.pl/17247/jak-jesc-by-zdrowo-zyc.html
2018-02-10, 14:05
facebook
Jak przygotować jajecznicę drwala?
Jajecznica drwala (porcja dla trzech leśników i jednej kobiety ciężarnej, rekomendowana na kaca oraz dla osób bez problemów z cholesterolem).
Aby przygotować „jajecznicę drwala”, a dokładniej: aby sporządzić listę zakupów potrzebnych do przyrządzenia tego posiłku, polecam mieć na podorędziu nie tyle kartkę i długopis, co rolkę papieru toaletowego. I długopis. I zapasowy wkład.
http://www.poradniki24h.pl/1567/przygotowac-jajecznice-drwala/
A oto przepis na jajecznicę drwala
Poniżej składniki:
• 6 piw (dla każdego śniadającego po trzy, ciężarna pije kawę rozpuszczalną lub inkę),
• 17 jaj (dla panów po pięć, dla ciężarnej dwa), (opcjonalnie) jeszcze po jednym piwie dla każdego, poza ciężarną. Dobry klin nie jest zły,
• 30 dag boczku,
• 0,5 kg cebuli (ma dużo witamin, poza tym działa odkażająco i przeciwbólowo. Darek jak mówi to wie. Kiedyś,
gdy pod pachą użądliła go pszczoła, przez parę godzin trzymał tam plasterki cebuli. Przeszło. O wrażenia zapachowe nie pytaj),
• 4 pomidory,
• 3 papryki,
• pół główki czosnku (tylko nie chińskiego, Darek mówi, że to nie przystoi białym ludziom),
• 0,5 kg kiełbasy (najlepiej tej od teściowej),
• masło (na wypadek, gdyby boczek był za mało tłusty),
• szczypiorek (im więcej tym lepiej),
• przyprawy – sól, pieprz, majeranek, suszona papryka (najlepiej wędzona – teściowa wie, gdzie kupić),
• chleb (cały, bo można ukroić grubsze kromki).
Jajecznica drwala (porcja dla trzech leśników i jednej kobiety ciężarnej, rekomendowana na kaca oraz dla osób bez problemów z cholesterolem).
Aby przygotować „jajecznicę drwala”, a dokładniej: aby sporządzić listę zakupów potrzebnych do przyrządzenia tego posiłku, polecam mieć na podorędziu nie tyle kartkę i długopis, co rolkę papieru toaletowego. I długopis. I zapasowy wkład.
http://www.poradniki24h.pl/1567/przygotowac-jajecznice-drwala/
A oto przepis na jajecznicę drwala
Poniżej składniki:
• 6 piw (dla każdego śniadającego po trzy, ciężarna pije kawę rozpuszczalną lub inkę),
• 17 jaj (dla panów po pięć, dla ciężarnej dwa), (opcjonalnie) jeszcze po jednym piwie dla każdego, poza ciężarną. Dobry klin nie jest zły,
• 30 dag boczku,
• 0,5 kg cebuli (ma dużo witamin, poza tym działa odkażająco i przeciwbólowo. Darek jak mówi to wie. Kiedyś,
gdy pod pachą użądliła go pszczoła, przez parę godzin trzymał tam plasterki cebuli. Przeszło. O wrażenia zapachowe nie pytaj),
• 4 pomidory,
• 3 papryki,
• pół główki czosnku (tylko nie chińskiego, Darek mówi, że to nie przystoi białym ludziom),
• 0,5 kg kiełbasy (najlepiej tej od teściowej),
• masło (na wypadek, gdyby boczek był za mało tłusty),
• szczypiorek (im więcej tym lepiej),
• przyprawy – sól, pieprz, majeranek, suszona papryka (najlepiej wędzona – teściowa wie, gdzie kupić),
• chleb (cały, bo można ukroić grubsze kromki).
2018-02-10, 13:57
facebook
Link do księgarni - http://tylkorelaks.pl
2018-02-10, 13:55
facebook
Link do księgarni - http://tylkorelaks.pl
2018-02-10, 13:55
facebook
Jaki wybrać piec do sauny parowej?
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
Wiele osób w dzisiejszych czasach marzy o tym, aby we własnym domu posiadać saunę parową. Jest to marzenie całkowicie możliwe do zrealizowania, jednak trzeba się trochę znać na temacie, aby wybrać np. odpowiedni piec do takiej sauny.
http://www.poradniki24h.pl/1394/jaki-wybrac-piec-sauny-parowej
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
Wiele osób w dzisiejszych czasach marzy o tym, aby we własnym domu posiadać saunę parową. Jest to marzenie całkowicie możliwe do zrealizowania, jednak trzeba się trochę znać na temacie, aby wybrać np. odpowiedni piec do takiej sauny.
http://www.poradniki24h.pl/1394/jaki-wybrac-piec-sauny-parowej
2018-02-09, 12:37
facebook
Pierwsze skojarzenie, jakie wywołują u nas Włochy to lato – wakacje, słońce, morze, pyszne lody, orzeźwiające Prosecco. Nie warto jednak zapominać o tym, że Italia oferuje nam równie piękne (a może nawet piękniejsze?) zimowe oblicze.
2018-02-06, 09:21
facebook
Ostra białaczka limfoblastyczna – poznaj jej objawy
Ostra białaczka limfoblastyczna to najczęściej występujący rodzaj nowotworu u dzieci (w wieku 2-10 lat). Zagrożenie dotyczy także ludzi młodych do 30 roku życia. Poznaj jej objawy.
http://www.poradniki24h.pl/1536/ostra-bialaczka-limfoblastyczna-poznaj-objawy
Ostra białaczka limfoblastyczna to najczęściej występujący rodzaj nowotworu u dzieci (w wieku 2-10 lat). Zagrożenie dotyczy także ludzi młodych do 30 roku życia. Poznaj jej objawy.
http://www.poradniki24h.pl/1536/ostra-bialaczka-limfoblastyczna-poznaj-objawy
2018-02-03, 08:36
facebook
http://www.poradniki24h.pl/1399/czego-zaczynac-gre-gitarze-elektrycznej/
2018-02-02, 21:12
facebook
http://www.poradniki24h.pl/1598/co-oznacza-bycie-idealnym/
2018-02-02, 19:42
facebook
Wydatki na paliwo pochłaniają zawsze znaczną część budżetu przeznaczonego na firmową flotę. Nic zatem dziwnego, że osoby zarządzające flotami starają się usilnie ograniczyć koszty spalania. Z pomocą może przyjść nowoczesny monitoring.
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.prasa24h.pl/17154/jak-monitorowac-zuzycie-paliwa-w-firmie.html
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.prasa24h.pl/17154/jak-monitorowac-zuzycie-paliwa-w-firmie.html
2018-02-02, 14:50
facebook
http://www.poradniki24h.pl/739/jak-byc-asertywnym/
2018-02-02, 13:38
facebook
Pięknie wyglądać i dobrze się czuć – te dwa zagadnienia występują ostatnimi czasy na równi. Jako konsumenci czujemy się coraz bardziej świadomi tego, czym pielęgnujemy urodę. Naszpikowane chemią kosmetyki coraz rzadziej goszczą w naszej łazience. Sposobów na piękne włosy, ciało i cerę szukamy w sprawdzonych recepturach i pradawnych filozofiach. Najpotężniejszą jest ajurweda.
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.poradniki24h.pl/1595/filozofia-piekna-czyli-o-tym-upieksza-ajurweda
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.poradniki24h.pl/1595/filozofia-piekna-czyli-o-tym-upieksza-ajurweda
2018-02-02, 11:48
facebook
https://www.facebook.com/poradniki24/photos/a.1485182455127531.1073741829.1485182398460870/1901662280146211/?type=3
2018-02-02, 09:39
facebook
Profesjonalna organizacja eventu – niezależnie od typu i rozmiarów przedsięwzięcia – powinna być dopracowana w każdym calu. O powodzeniu imprezy decyduje szereg czynników i tylko współgranie wszystkich z nich umożliwi osiągnięcie końcowego sukcesu. Stoisz w obliczu obsługi imprezy masowej – biznesowej, plenerowej lub kameralnego koncertu? Sprawdź, o czym powinieneś pamiętać w każdym z wymienionych przypadków.
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.poradniki24h.pl/1587/zwrocic-uwage-organizujac-event
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.poradniki24h.pl/1587/zwrocic-uwage-organizujac-event
2018-02-02, 09:38
facebook
Chcesz się dowiedzieć dlaczego modne sneakersy cieszą również rosnącą popularnością także w naszym kraju? Oczywiście powodów dla których sneakersy a więc buty o specyficznej do tego budowie i adekwatnej podeszwie, dostępne na wielu płaszczyznach gdy idzie o rodzaj obuwia to alternatywa za którą przemawia wiele zalet.
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.poradniki24h.pl/1582/dlaczego-modne-sneakersy-zdobywaja-rynek-obuwia-sportowego
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.poradniki24h.pl/1582/dlaczego-modne-sneakersy-zdobywaja-rynek-obuwia-sportowego
2018-02-01, 13:00
facebook
Osteoporoza stanowi drugi pod względem ważności problem w reumatologii. Już niebawem będzie natomiast głównym problemem w ochronie zdrowia i chorobą w największym stopniu obciążającą budżet państwa. W Polsce z powodu osteoporozy łamie się co roku ponad 200 tysięcy osób, a efektem tych złamań są niesprawność, kalectwo, a nawet śmierć.
http://www.poradniki24h.pl/863/cichy-zabojca-kosci-osteoporoza
http://www.poradniki24h.pl/863/cichy-zabojca-kosci-osteoporoza
2018-01-31, 18:32
facebook
Przepis na sernik który zawsze się udaje – skorzystaj z podanych porad, a Twoje wypieki będą udane.
‼️‼️‼️‼️
Gwarancją pysznego sernika są dobrej jakości produkty, takie jak jajka i jego bazowy składnik – twaróg.
➡️ Do pieczenia sernika zazwyczaj używamy twarogu półtłustego, który mielmy dwukrotnie. Jeżeli chcemy uzyskać efekt sernika bardzo kremowego, mieszamy twaróg półtłusty z tłustym (50/50).
➡️ Sernik nabierze lekkości, jeśli do tradycyjnego twarogu dodamy kilka łyżek serka mascarpone lub ricotty. Jeżeli zdecydujemy się na użycie ricotty, należy pamiętać, że masa będzie wtedy rzadsza, więc w finale należy ją zagęścić łyżką, np. budyniu lub kaszy manny.
➡️ Efekt puszystego i kremowego, lekko mazistego sernika uzyskamy, dodając do masy twaróg tłusty i śmietankę kremową 30% lub 36%.
➡️ Do serników na zimno stosujemy twaróg z wiaderka.
➡️ Środek sernika nie opadnie i nie pęknie po upieczeniu, jeśli upieczemy go w kąpieli wodnej i w niższej temperaturze z dłuższym czasem pieczenia. Jeżeli nie dysponujemy piekarnikiem parowym, kąpiel wodną można wykonać w następujący sposób: dolną, najgłębszą szufladę piekarnika napełniamy wodą, tortownicę szczelnie owijamy od spodu folią aluminiową razem z bokami, odkrywając jedynie wierzch. Tortownicę z ciastem serowym umieszczamy na kratce piekarnikowej na środkowym lub przedostatnim stopniu piekarnika. W kąpieli wodnej sernik pieczemy w 150°C nieco dłużej niż przy pieczeniu w wyższej temperaturze.
➡️ Sernik nie opadnie także, jeśli w trakcie miksowania twarogu dodamy jajka w całości, bez podziału na żółtka i pianę z białek.
➡️ Masa będzie zwarta i gładka, jeżeli wszystkie składniki, które dodamy do sernika, będą w temperaturze pokojowej.
➡️ Do zagęszczania masy serowej możemy z powodzeniem użyć budyniu w proszku lub kaszy manny.
➡️ Serniki pieczemy w systemie grzania góra dół, bez użycia termoobiegu.
➡️ Upieczony sernik należy studzić w uchylonym piekarniku. Nie należy nigdy wyciągać sernika z pieca zaraz po upieczeniu. Ciasto powinno „odpocząć” w ciepłym, stopniowo chłodzącym się piekarniku. Gwałtowna zaś zmiana temperatury sprawi, że sernik szybko opadnie.
➡️ Po wystudzeniu należy delikatnie zdjąć rant tortownicy. Jeśli sernik w trakcie pieczenia przywarł do boków, trzeba obkroić go bardzo cienkim i długim nożem, a dopiero potem zdjąć rant. Zazwyczaj jednak sernik kurczy się w trakcie pieczenia i nie ma problemu z jego wyjęciem.
➡️ Upieczony na ciepło sernik po całkowitym przestudzeniu należy przetrzymywać w lodówce. To gwarantuje mu dłuższą świeżość.
➡️ Okrągły sernik pięknie prezentuje się na paterze lub większym deserowym talerzu. Ciasto serwowane gościom będzie miało wtedy kształt trójkątnych kawałków, co wygląda bardzo estetycznie. Jeżeli zaś chcemy uzyskać kwadratowe, mniejsze porcje sernika, ciasto należy piec w prostokątnej formie. Sernik będzie wtedy jednak niższy.
➡️ ➡️ ➡️ ➡️ ➡️ ➡️
Podane porady pochodzą z książki „Serniki słodkie i wytrawne” autorstwa Renaty Czelny-Kawa.
Książka „Serniki słodkie i wytrawne” to „słodka” propozycja dla wszystkich, którzy cenią smak sernika. Autorka, Renata Czelny-Kawa zawarła w pozycji sprawdzone przepisy na to pyszne ciasto w wielu wariantach.
Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto. Dla autorki niniejszej książki jest to znany nam wszystkim sernik. Smak ciasta, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świąt i rodzinnych uroczystości zafascynował autorkę w dzieciństwie.
➡️ ➡️ ➡️ Książka do kupienia na stronie – http://tylkorelaks.pl/643-serniki-slodkie-i-wytrawne-9788379007172.html
➡️ ➡️ http://www.poradniki24h.pl/1034/przepis-na-sernik-ktory-zawsze-sie-udaje
‼️‼️‼️‼️
Gwarancją pysznego sernika są dobrej jakości produkty, takie jak jajka i jego bazowy składnik – twaróg.
➡️ Do pieczenia sernika zazwyczaj używamy twarogu półtłustego, który mielmy dwukrotnie. Jeżeli chcemy uzyskać efekt sernika bardzo kremowego, mieszamy twaróg półtłusty z tłustym (50/50).
➡️ Sernik nabierze lekkości, jeśli do tradycyjnego twarogu dodamy kilka łyżek serka mascarpone lub ricotty. Jeżeli zdecydujemy się na użycie ricotty, należy pamiętać, że masa będzie wtedy rzadsza, więc w finale należy ją zagęścić łyżką, np. budyniu lub kaszy manny.
➡️ Efekt puszystego i kremowego, lekko mazistego sernika uzyskamy, dodając do masy twaróg tłusty i śmietankę kremową 30% lub 36%.
➡️ Do serników na zimno stosujemy twaróg z wiaderka.
➡️ Środek sernika nie opadnie i nie pęknie po upieczeniu, jeśli upieczemy go w kąpieli wodnej i w niższej temperaturze z dłuższym czasem pieczenia. Jeżeli nie dysponujemy piekarnikiem parowym, kąpiel wodną można wykonać w następujący sposób: dolną, najgłębszą szufladę piekarnika napełniamy wodą, tortownicę szczelnie owijamy od spodu folią aluminiową razem z bokami, odkrywając jedynie wierzch. Tortownicę z ciastem serowym umieszczamy na kratce piekarnikowej na środkowym lub przedostatnim stopniu piekarnika. W kąpieli wodnej sernik pieczemy w 150°C nieco dłużej niż przy pieczeniu w wyższej temperaturze.
➡️ Sernik nie opadnie także, jeśli w trakcie miksowania twarogu dodamy jajka w całości, bez podziału na żółtka i pianę z białek.
➡️ Masa będzie zwarta i gładka, jeżeli wszystkie składniki, które dodamy do sernika, będą w temperaturze pokojowej.
➡️ Do zagęszczania masy serowej możemy z powodzeniem użyć budyniu w proszku lub kaszy manny.
➡️ Serniki pieczemy w systemie grzania góra dół, bez użycia termoobiegu.
➡️ Upieczony sernik należy studzić w uchylonym piekarniku. Nie należy nigdy wyciągać sernika z pieca zaraz po upieczeniu. Ciasto powinno „odpocząć” w ciepłym, stopniowo chłodzącym się piekarniku. Gwałtowna zaś zmiana temperatury sprawi, że sernik szybko opadnie.
➡️ Po wystudzeniu należy delikatnie zdjąć rant tortownicy. Jeśli sernik w trakcie pieczenia przywarł do boków, trzeba obkroić go bardzo cienkim i długim nożem, a dopiero potem zdjąć rant. Zazwyczaj jednak sernik kurczy się w trakcie pieczenia i nie ma problemu z jego wyjęciem.
➡️ Upieczony na ciepło sernik po całkowitym przestudzeniu należy przetrzymywać w lodówce. To gwarantuje mu dłuższą świeżość.
➡️ Okrągły sernik pięknie prezentuje się na paterze lub większym deserowym talerzu. Ciasto serwowane gościom będzie miało wtedy kształt trójkątnych kawałków, co wygląda bardzo estetycznie. Jeżeli zaś chcemy uzyskać kwadratowe, mniejsze porcje sernika, ciasto należy piec w prostokątnej formie. Sernik będzie wtedy jednak niższy.
➡️ ➡️ ➡️ ➡️ ➡️ ➡️
Podane porady pochodzą z książki „Serniki słodkie i wytrawne” autorstwa Renaty Czelny-Kawa.
Książka „Serniki słodkie i wytrawne” to „słodka” propozycja dla wszystkich, którzy cenią smak sernika. Autorka, Renata Czelny-Kawa zawarła w pozycji sprawdzone przepisy na to pyszne ciasto w wielu wariantach.
Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto. Dla autorki niniejszej książki jest to znany nam wszystkim sernik. Smak ciasta, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świąt i rodzinnych uroczystości zafascynował autorkę w dzieciństwie.
➡️ ➡️ ➡️ Książka do kupienia na stronie – http://tylkorelaks.pl/643-serniki-slodkie-i-wytrawne-9788379007172.html
➡️ ➡️ http://www.poradniki24h.pl/1034/przepis-na-sernik-ktory-zawsze-sie-udaje
2018-01-31, 16:23
facebook
Z jednej strony możemy zdefiniować ten skrót zaledwie trzema słowami (Do it yourself, czyli „zrób to sam”), z drugiej, gdy chodzi o pomysły, nazwy, określenia i materiały mamy do czynienia ze zjawiskiem raczej nieograniczonym. Były czasy, zwłaszcza w dawnych „demoludach”, że na DIY byliśmy skazani. Obecnie jest to modny trend i to nierzadko bardzo twórczy.
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.poradniki24h.pl/1577/diy-pomyslmy-o-zmianie-funkcji-mebli-urzadzen
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.poradniki24h.pl/1577/diy-pomyslmy-o-zmianie-funkcji-mebli-urzadzen
2018-01-31, 13:00
facebook
Zmiany są wpisane w rozwój każdej firmy – bez względu na jej rozmiar czy branżę. Co pewien czas pojawia się konieczność reorganizacji w rozmaitych obszarach, co jednak nie oznacza, że proces zmian zawsze kończy się sukcesem.
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.szkolenia24h.pl/artykul/jak-przeprowadzic-firme-przez-proces-zmian/2380
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.szkolenia24h.pl/artykul/jak-przeprowadzic-firme-przez-proces-zmian/2380
2018-01-30, 12:03
facebook
Jak zrobić pączki krok po kroku?
‼️‼️‼️
‼️‼️‼️
2018-01-30, 10:53
facebook
Po przeczytaniu tego poradnika poczujesz tak wielki i pozytywny zastrzyk energii do życia, że wszystkie negatywne doświadczenia, zły stan zdrowia i wiele innych negatywnych elementów sprawiających, że wegetujesz – nie będzie miało znaczenia. Książka wniesie wiele nowych wartości do Twojego życia, pomoże ci zrozumieć samego siebie.
2018-01-30, 05:10
facebook
Sprawdzenie pH moczu jest z reguły najłatwiejszym i dostatecznie dokładną metodą ustalenia poziomu zakwaszenia organizmu. Dietą natomiast można w dosyć łatwy sposób to równoważyć, jeśli zajdzie taki wymóg. Zasada jest prosta: im więcej surowych warzyw oraz wody będziemy spożywali a mniej kawy/herbaty/napojów gazowanych, produktów mlecznych to pH organizmu będzie bardziej zasadowe (alkaliczne).
http://www.poradniki24h.pl/917/badanie_ph_moczu_sprawdz_zakwaszenie_organizmu
http://www.poradniki24h.pl/917/badanie_ph_moczu_sprawdz_zakwaszenie_organizmu
2018-01-28, 23:24
facebook
Prowadzenie działalności gospodarczej wiąże się z wieloma problemami. Jednym z nich jest archiwizowanie ważnych dokumentów. Nigdy nie wiadomo na którym etapie prowadzenia przedsiębiorstwa dany dokument będzie na wagę złota. Przedsiębiorcom nie pomaga zmieniające się prawo, a także coraz bardziej rosnące wymagania podatkowe. W przypadku firm średnich oraz małych archiwizowanie nie stanowi bariery nie do pokonania, jednak w kwestii przedsiębiorstw większych tego typu zaniedbania mogą wiązać się z bardzo przykrymi konsekwencjami. W dzisiejszym artykule opowiemy w jaki sposób skutecznie przechowywać ważne dokumenty firmowe
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.prasa24h.pl/17450/w-jaki-sposob-nalezy-przechowywac-wazne-dokumenty-firmowe.html
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
http://www.prasa24h.pl/17450/w-jaki-sposob-nalezy-przechowywac-wazne-dokumenty-firmowe.html
2018-01-28, 11:05